Hoeveel mensen keken vóór u

zondag, december 12, 2010

Crystal Cathedral en dominee Schuller (geloven of geld verdienen)

Crystal Cathedral. De kerk om geld te vergaren?

De Crystal Cathedral op net 5. Elke keer als ik keek, was ik geïmponeerd. Die dominee Schuller van de Crystal Cathedral kan er wat van.  Ik bedoel preken. Zo eenvoudig en praktisch. Met voorbeelden , vaak van hemzelf. Ondanks dat ik een hekel heb aan patserige gebouwen en grootste christelijke shows, ben ik van hem onder de indruk.  Meerdere malen volg'de ik zijn diensten en steeds weer raakte  ik onder de indruk. De uitzendingen zijn minder, als Dominee Schuller niet aan het woord komt, maar zijn zoon de kansel neemt. Deze jongen kent minder mensen en heeft, gezien zijn leeftijd niet zo’n levenservaring. Dominee Schuller kent veel mensen, voornamelijk erg belangrijke mensen. Hij voert ze op tijdens zijn diensten.
Wie naar Dominee Schuller googlet, krijgt summiere informatie. Informatie over de ruzie die is ontstaan tussen hem en zijn zoon. Het zou een geldkwestie zijn. Informatie over de stichtingen die “onder Schuller” vallen en informatie over het salaris van Dominee Schuller. Dat laatste valt me dan erg tegen. De man zou in 2000 ruim 250.000 dollar per jaar krijgen voor zijn diensten. Daaraan toegevoegd wordt dan 1 dollar voor elk boek dat via de webwinkel van Crystal Cathedral wordt verkocht. Dat moeten dan een heleboel boeken, cd’s en video’s zijn. Ik durf niet te schatten hoeveel. En dan zijn er nog de royalty’s op de boeken van Schuller zelf. Dan krijgt hij natuurlijk meer. Ik vind overigens die (ruim) 2 ton al erg veel.
Ik duw de gedachte dat christelijk voorganger zijn, van een eigen kerk, nogal wat opbrengt. Maar vanaf het moment dat ik wat kritischer kijk (na al die informatie) valt me wel iets op. Alle mensen die in de kerk optreden hebben een boek geschreven, een cd gemaakt, of een video uitgegeven. Stuk voor stuk staan die producten te koop in de winkel van Crystal Cathedral. Elke zondag wordt er dus reclame gemaakt voor heel veel geschriften, video’s en cd’s. En al die mensen die op mogen treden zijn welgesteld, ja rijk zelfs. Ze bieden een aanblik van “een mens die met God is geslaagd in het leven”.. of ze nu blind zijn, kreupel, lam, of een andere aandoening hebben, ze zijn allemaal rijk en welgesteld. Ik begin het beeld te missen van een gewone, doordeweekse gelovige met een minimumloon, die ondanks de vele tegenslagen in het leven zijn/haar geloof heeft behouden en het met verve viert. Maar die gewone mensen treden niet op in de dienst van Schuller. Raar eigenlijk.
Dan besluit ik het maar eens aan Schuller zelf te vragen. Waarom haalt u altijd zulke rijke mensen naar voren die een boek, cd of video te koop hebben en die zeer geslaagd zijn in het leven. Waarom nou nooit eens een arme gelovige vrouw, een weduwe, die met meerdere kinderen in staat is geweest bom te overleven en het geloof in God te bewaren en over te dragen aan haar kinderen. Een mens die er geen boek over heeft geschreven. Een heel gewoon mens. Ik stel mijn vragen per mail.
Het antwoord is verbluffend. Een of andere medewerker van Schuller antwoord dat de Crystal Cathedral  een kerk is en geen liefdadige- of sociale instelling. Mensen die zielig zijn, zijn geen goed voorbeeld, ook niet als ze geloven in God. Dat het juist de bedoeling is om de mensen te laten zien dat je met God alles kunt bereiken. Dat je met God in staat bent om positief in te vullen en succesvol wordt. Zo'n beeld schep je alleen als je mensen laat zien die in hun leven geslaagd zijn.
Een raar antwoord. Alsof een  gelovige weduwe, met 4 kinderen en diep gelovig, levend van het minimumloon geen positieve instelling zou hebben. Dat je van zo’n vrouw niks kunt leren omdat ze onopvallend en arm is en daarvoor geen goed voorbeeld. Ik vergeet maar even het beeld van een zwerver die ik ooit ontmoette in Afrika, en die mij vol vuur vertelde van God en de wijze waarop hij van de schepping Gods genoot.  Dat hij ondanks zijn “straatarm zijn” gelukkig was en genoot van de mooie dingen des levens, die hem door God werden gegeven.
Tja, zulke mensen zijn oninteressant. Ze zijn geen voorbeeld van een Goddelijk bestaan. Misschien zijn het wel nietsnutten. In een commerciële kerk brengen ze waarschijnlijk niks op. Ze schrijven geen boek, maken geen video en zingen geen prachtige gospelliedjes die verkocht kunnen worden. Ze denken niet positief en zijn dus niet het beeld dat Crystal Cathedral van  “geloven” wil geven. Vreemd en bizar is het standpunt van Crystal Cathedral.
Sindsdien kijk ik nog wel eens naar Crystal cathedral. Veelal tevoren aangekondigd door een zonnenbank-minnende dominee van de E.O.  Onder de indruk ben ik niet meer. Voor mij gaat het hier om een geldverzamelende machine die op zijn minst God niet als voorbeeld neemt en misschien wel misbruikt  om een winstgevende bedrijfsvoering te bewerkstellingen.
Uw mening over The Crystal Cathedral wordt op prijs gesteld. Uw informatie ook. Mail naar kritischgeloven@aol.nl en uw (reële) reactie zal worden geplaatst.

Stukje op Goedgelovig.nl

Dit stukje op Goedgelovig.nl wil ik de lezer niet onthouden. Het betreft een verslag van een tourist, die het terrein van Crystal Cathedral bezoekt. U kunt uw eigen conclusies trekken. Voor het stukje, klik hier .


Mailreacties:

mail: 26 december 2010

Hour of Power. Ik kijk er soms naar. Het viel me steeds weeer op dat er mensen worden gepresenteerd, als rolmodel, of voorbeeld. Al die mensen hebben een goede baan, zijn rijk en hebben vaak een product in de aanbieding. Soms een liedje of CD, soms een boek en soms een DVD.  Ik heb dat dus ook eens geschreven aan C C Nederland. Waarom hebben jullie alleen maar belangrijke mensen als rolmodel. Waarom roept Schuller niet een keer een moeder met minimum inkomen op het podium. Zo’n moeder met veel kinderen, die ondanks haar harde leven, de christelijke waarden hooghoudt en zich kranig door het leven slaat.
Het antwoord van Hour of Power was verassend. Nee, probleemmensen showen, das niet goed. Want weet je, als je geloofd, dan kun je alles bereiken wat je wilt. Pas nog hadden we een zanger die vroeger brandweerman was. Nee geen problemen, maar mensen die succes van hun leven hebben gemaakt, door het geloof. Niet gek dat u blogger, eenzelfde antwoord kreeg.

Ik heb een beetje gekotst, moet ik toegeven. Ikzelf zou veel meer die ,arme rechtschapen gelovige, vrouw als voorbeeld willen zien. Maar nee, dat past blijkbaar niet. En voor wat betreft die reli-shop, daar zal flink verkocht wordenNee, Hour of Power is er, ten bate van zichzelf. Ik heb nog nooit een kerk meegemaakt overigens, waarin opa, vader en zoon allemaal voorganger zijn. Dat kan alleen in een familiebedrijf.

In Nederland heb je inmiddels van die beginnende “nieuwe kerken”. De basis te Apeldoorn, dat is er een. Een handige zakenman die een kerk sticht, samen met de stichting willow creek, die ook in Hour of Power als stichting haar rol vervult. En in apeldoorn staat nu een kerk, die alles huurt bij de bedrijfjes van de voorganger. Geluid, video, computers en muziek. Het moet allemaal proffessioneel. Dat trekt kijkers. En je hoeft zelfs niet gelovig te zijn. Christelijk doen, brengt geld op.


EvS. 

3 opmerkingen:

 1. Heb op internet eens gezocht. Je wilt het allemaal niet weten. Goed stukje over deze oplichterij

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toch zijn de preken van die ouwe subliem !
  Alleen om naar te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan geen fouten in zij preken ontdekken, waar hij veel ( meer dan gewone dominee's ) mensen mee bereikt, wat vruchten zijn van zijn gave die hij van god heeft gekregen.
  Aan de vruchten herken je de goede boom.
  Al het andere is menselijk, want ook hij is maar een gewoon mens.

  BeantwoordenVerwijderen