Hoeveel mensen keken vóór u

maandag, november 22, 2010

Wilkin van de Kamp en zijn verborgen agenda ? Bevrijdingspastoraat

Wilkin van de Kamp en zijn verborgen agenda ?

11:29, 1/4/2010 .. 2 reacties 


Uit het Nieuws
Veel te veel christenen leven een dubbelleven met een verborgen agenda en tolereren zonde, zegt Wilkin van de Kamp. "Dit verzwakt de kerk en maakt haar ziek en krachteloos."
Van de Kamp doet deze uitspraken in zijn net uitgekomen boek “Bevrijd van banden”. In dit boek schrijft hij dat relaties of familiebanden een bron van vreugde kunnen zijn, maar ook een bron van verdriet. In het boek laat Wilkin van de Kamp iets van de geestelijke wereld zien achter veel relaties en legt hij uit wat de (geestelijke) gevolgen zijn als zonde niet wordt beleden maar kan voortwoekeren.
Dat zijn nogal uitspraken. Het lijkt wel of de counselwereld van de zeventiger jaren in de vorige eeuw, is weergekeerd. Het doet zelfs een beetje psychiatrisch aan. Reken af met je verleden en leef bevrijd door in de toekomst. Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven. Maar, waarom zouden mensen daarvoor een verborgen agenda hebben. Persoonlijk ken ik mensen die worstelen met dat verleden, omdat hen toen iets is aangedaan. Ze zijn misbruikt of mishandeld. Verlaten door ouders of liefdeloos opgevoed. Allemaal dingen waarmee je in je latere leven kunt zitten. Maar waarom is dat dan een verborgen agenda.  “Men tolereert zonden” zegt Wilkin dan. Tja, wat moet ik me dan hierbij wel voorstellen. Misschien wel voorgangers die het woord van God uitbuiten om er zelf beter van te worden. Die andere mensen laten geloven dat ze onder invloed staan van demonen, om vervolgens hun oplossing aan te bieden. Uiteraard tegen betaling. Wilkin heeft er zelf veel boeken over geschreven. Boeken die op gratis conferenties rijkelijk te koop worden aangeboden. Boeken die ook moeten worden aangeschaft als je via Wilkin een duiveluitdrijvingscursusje volgt. De prijs van zo’n cursusje liegt er ook niet om. Vanaf 200 euro excl. De omgezette drankjes en hapjes en oplopend tot het twee- ja zelfs het drievoudige bedrag.
Wilkin is dus best slim. Een stichting oprichten waaromheen BV’s producten aanbieden en verdienen. Daar is niks mis mee, behalve als het met een “verborgen agenda” gebeurd. Als de schijn wordt gewekt dat het allemaal gratis is. En als niet gekeken wordt naar de negatieve resultaten die dit soort aanpakken heben, dan wordt het pas echt erg. Dan is verkoop de enige doelstelling. Ach ja, een voorganger als Wilkin mag toch wel een bijverdienste hebben. Van mij wel. Van mij mag hij zelfs rijk worden. Maar openheid zou dan niet misstaan. Openheid over hoe duur de extra (niet gratis) producten zijn, hoe duur de aangeboden begeleidingen zijn etc etc.
Maar daar doet Wilkin niet aan. Hij laat zelfs niet eens zien wat hij zoal verdient met zijn bij-klussen. Daar moeten we naar blijven raden. Wilkin schaart zich hiermee in de rijen predikanten die het woord van God te gelde maken. Stel je toch eens voor dat Jezus destijds geld had gevraagd aan de mensen die zijn predikingen bijwoonden.  Of de apostelen.  Die hadden natuurlijk ook veel geld kunnen vragen voor hun optreden op verschillende plekken van de wereld.
Het ergste is echter, dat kritiek, ook al is ie gegrond, nergens is te vinden. Ok, een beetje in het nieuws, dat wel. Maar op de site van Wilkin staan alleen de succesverhalen. Dat heet marketing. Pure marketing zijn ook de 40 vragen op de site van Wilkin. Eerst een paar ja-antwoorden binnen te halen om vervolgens de verkoop binnen te halen.
Ik vraag me daarom (nogmaals) af, wat de verborgen agenda van Wilkin is.
5 jan 2009


Laat een reactie achter

Uit Aalten

08:25, 1/7/2010 .. Geschreven door Anonymous
Wij staan er ook vetrsteld van. Onze full-time voorganger die zo ontzettend veel nevenactiviteiten heeft. Tijd die hij dan niet aan de gemeente besteed. Is voorganger zijn een makkelijk baantje, dat je dit allemaal kunt. Volgens mij niet.
Wij hier zijn aan het inventariseren geslagen en komen dan op
Van de Kamp Music, de Betteld, Bevrijdingspastoraat, Crosslight Media, Geboren om vrij te zijn, Ondersteuning ev. verkoniging, Gemeente opbouw, en wie weet nog veel meer bedrijfjes waar hij een link mee heeft.

Naamloze reactie

02:55, 2/7/2010 .. Geschreven door Anonymous
Tja, het is duidelijk dat de anonymous uit Aalten niet op gemeenteavonden is geweest of niet goed geluisterd heeft....... Als leiderschap kunnen we jullie verzekeren, dat ook Wilkin een normaal salaris ontvangt, waarvan slechts een klein deel door de gemeente wordt opgebracht. Voor verdere vragen kunnen jullie bij ons terecht. Andreas en Hanneke Eichler, mede-voorgangers van de Euregio Christengemeente

8 opmerkingen:

 1. V.d. Kamp heeft veel activiteiten. Of hij daarmee extra verdient, dat weet ik niet. Het lijkt me wel. Zo'n duivelse cursus is niet goedkoop. En al die boeken die hij daarbij verkoopt, dat moet opleveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben op zo'n conferentie geweest. Intensief, gezellig maar gewoon een hele grote reclamecampagne voor het idee van Wilkin. Hij is knap in het bespreken van onzekere gelovigen. De intekeningen op zijn trainingen en boeken, zijn dan ook massaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 'rijk worden'... het is maar waar je voor wil gaan. Wanneer dhr. v.d. Kamp rijk zou willen worden had hij zijn vermogens vast heel anders ingezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het maar een enge bedoeling

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Er zijn altijd mensen die kritiek leveren op een voorganger, maar ze moesten eens weten wat een voorganger meemaakt en ondergaat en hoe hij als een herder voor zijn schapen vecht in zijn binnenkamer en daarbuiten. We hebben het recht niet om een voorganger te oordelen en veroordelen, want wij kennen zijn harte gesteldheid niet alleen de Here God. Wat wij moeten doen is een voorganger dagelijks opdragen voor de genade troon van God en vragen hem en zijn vrouw te behoeden en te bewaren en vruchtbaar te gebruiken in Zijn dienst. Dit geldt voor de hele gemeente en elk gemeentelid. Dit is ook wat God graag wil zien!! Geschreven door een dochter van een voorganger.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zelfstandig nadenken is heel goed! Kritisch zijn en alles toetsen aan Gods Woord ook. Roddel en kwaadsprekerij niet. Heb je kritiek op een voorganger, in dit geval Wilkin van de Kamp, ga dan daarover met hem in gesprek maar knal het niet op internet. Dat is roddel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Andreas en Hanneke Eichler, wat ik mij nu afvraag of u nog steeds vind dat Wilkin en zijn team zo zuiver handelen? Salaris is maar een klein onderdeel. De onschendbaarheid door zijn populaire positie en alle aandacht en reisjes die hij maakt, maken het geheel compleet. Hij heeft macht doordat hij door een hele grote groep mensen op een voetstuk wordt gezet en niet meer aanspreekbaar is op wat hij doet. Overigens zijn 9 van de 10 preken vooral zeer gevoelsmatig en is er weinig lering vanuit de bijbel zelf. Overal lees ik met name de citaten door hem zelf bedacht en afgetekend met "Wilkin van de Kamp". Met vriendelijke groet, "iemand die niet openlijk zegt wie ze is omdat er familie van mij naar die kerk gaat"

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat ik erg vind, is wel dit: een zaal vol met mensen te zien, die met problemen kampen als (ernstige) ziekten, verslavingen, zelfmoordneigingen tot nog veel meer. Volgens de heer Wilkin zijn deze mensen alle gebonden en wordt er door hem de oproep gedaan om vrij te worden in de naam van Jezus Christus. Echter van tevoren wordt er nog wel snel even gecollecteerd onder de noemer liefdesgaven voor bijvoorbeeld het project Pan de Vida. Maar mensen die gevangen zitten in hun problemen, zijn niet vrij en zullen zodoende ook niet vrijwillig kunnen geven. Kortom, in mijn ogen wordt op deze wijze flink misbruik gemaakt van een zaal vol mensen in nood, immers, in nood doe je alles wel om vrij te kunnen worden, ook geven aan een collecte. Ik heb nooit het idee gehad dat Jezus ten tijde van zijn bediening eerst ging collecteren alvorens hij iemand genas. Al met al voelt het bijzonder naar aan. Soms denk ik weleens dat de heer Wilkin een zaal vol mensen nodig heeft in plaats van andersom...

  BeantwoordenVerwijderen