Hoeveel mensen keken vóór u

dinsdag, januari 04, 2011

Luther

Zou God  Maarten Luther gesteund hebben ?
De reformatie is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Zij kostte slachtoffers bij reformisten, maar ook bij katholieken. Een van de voorvechters van de religieuze hervormingen was Maarten Luther. Wat was dit voor een man ?
Er zijn veel boeken over Luther geschreven. Weinig geven echter aan hoezeer Luther de joden haatte. In de tijd dat Luther leefde, waren Joden vaak al aangeschoten wild, maar toch, als Maarten Luther een man van God zou zijn geweest, dan had hij de haatgevoelens tegen joden in die tijd niet aangewakkerd.
Hoewel Luther het antisemitisme niet heeft uitgevonden, heeft hij het tot een in Europa nooit eerder getoond peil verheven. Luther droeg de invloed van zijn opvoeding en van anti-joodse theologen zoals Johann Crysostom, Lyra en Burgensis in zich. Maar in het boekje dat hij in 1543 uitbracht: 'Over de Joden en hun leugens' voerde hij de haat voor joden op tot een geheel nieuw peil, waarbij hij zelfs voorstelde hun synagogen en scholen te verbranden, hun huizen van ze af te nemen, ze te verbieden te preken en te bidden, of zelfs Gods naam maar te noemen. Luther wilde van ze verlost worden, en eiste dat regering en ministers dit probleem aan zouden pakken. Van pastoors en predikers verlangde hij dat ze zijn voorbeeld zouden volgen om tegen de joden te waarschuwen. Hij ging zelfs zo ver als te beweren dat we er verkeerd aan doen ze niet te slachten om de dood van Jezus Christus te wreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten