Hoeveel mensen keken vóór u

maandag, juli 04, 2011

Basis Apeldoorn

Basis Apeldoorn op zijn retour


De Basis Apeldoorn is op zijn retour. Logisch. De voorganger had al een pad van conflicten met kerken achter zich, voordat hij met “Basis Apeldoorn” begon.
In de basis zijn die conflicten gewoon gecontinueerd. Steeds gaat het dan om de wijze waarop een kerk moet worden gerund en welke inhoud de kerk gelovigen zou moeten bieden. Daar heeft voorganger v.d. Weerd zo zijn eigen opvattingen over.  Hij verwoord ze meestal met het woord “laagdrempelig”, maar in werkelijkheid is het gewoon omdat “het moet gaan zoals hij het wil”.
En als het moet gaan zoals hij wil, dan moet de kerk gewoon van hem zijn. Pas dan kan hij alles bepalen. Niet gek. Het gaat om geld. En voor geld wil je de zaken wel in de hand houden. Dan moeten idd de juiste mensen op de juiste plaats zitten en, als ze niet meer de juiste mensen zijn, dan moeten ze weg. 
 En zo gaat het bij de Basis Apeldoorn. Steeds nieuwe conflicten. Gewoon omdat van de Weerd er niet over denkt om de verantwoordelijkheid te delen. Daarnaast weet niemand wat hij verdient aan De Basis, aan fondswerving, aan levering van producten voor de kerk en aan de kerkelingen. Kortom, het imperium wordt gewoon geheim gehouden.
Dat maakt hem eigenlijk onuitstaanbaar. Want als gelovige wil je groeien. Laagdrempelig blijven, dat kan, maar je wilt toch méér als je eenmaal over die drempel bent geklommen.
Daarnaast wil je ook goeie voorbeelden zien. Een voorganger die in sommige gevallen hel en verdoemenis predikt als je je niet houd aan Bijbelse wetten en geboden, moet niet op zondag doodleuk ergens gaan winkelen of eten. Immers als vind dat anderen zich aan wetten moeten houden, dan moet je dat zelf ook doen.

En om nu elke week steeds op de voorgrond te treden, zelf te gaan zingen en altijd haantje de voorste te spelen, is voor kerkgangers ook niet leuk.
Het valt op dat als er wereldse mensen als voorbeeld worden aangehaald of zelfs in de dienst opgevoerd, het altijd gaat om mensen die in zaken succesvol zijn. Mensen die liedjes hebben gemaakt of boeken hebben geschreven. En dan liggen die cd’s en boeken altijd te koop in de kerk op zondag. Je kunt ze zelfs kopen bij de boekwinkel van v.d. Weerd zelf. Wat zou hij vangen per verkocht boek? Hij zou eens zijn belastbaar inkomen bekend moeten maken. Dan weten we ook om wat voor bedrag het gaat en waarom hij geen enkele inmenging toestaat in “zijn kerk”.

De Basis Apeldoorn is op zijn retour. Op het eind zullen weinigen er een traan om laten.
Aanvullingen?
Mail naar kritischgeloven2@gmail.com
 

21 opmerkingen:

 1. De Basis is inderdaad op zijn retour. Half apeldoorn is al geweest en men leert er dat slechts 1 persoon bepaalt hoe het daar moet gaan. Inderdaad, de voorganger. Wij, mijn vrouw en ik, hebben er iets meer dan 1 jaar gekerkt. In het begin was het voor ons indrukwekkend, maar langzamerhand zie je dat de Basis gewoon eenb ouderwetste kerk is, verhult in een glimmend modern pak. Het verschil met "normale kerken" is wel dat bij de Basis er maar één de baas is, P. v.d. Weerd. De man is altijd opvallend en op de voorgrond aanwezig bij de diensten en kom je toevallig in gesprek met hem, dan gaat het meestal om de vraag of je al een vaste bijdrage levert. Wij zijn niet rijk. Toch werd gevraagd om minstens 10% van ons loon. Als je dan met rijke mensen die daar kerken praat, dan hoor je wat zij geven. Dat bedrag is nooit 10% van hun loon, maar altijd veel minder.
  Je ziet langzamerhand ook dat het de voorganger gaat om zoveel mogelijk geld op te halen. De kerk is bekant een winkel, maar wel een winkel die op zondag open is.
  Van de Weerd preekt soms hel en verdoemenis en strenge handhaving van de regels. Maar wij kwamen hem 2x tegen op zondag bij de chinees. Dat mag dan weer wel van v.d. Weerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Na de verschillende scheuringen is er ondertussen niemand meer die P vd W aan kan spreken op functioneren. Alleen heersen is waar het steeds meer naar toe gaat. En de leden mogen werken hard, werken zonder tegenspraak. P vd W bepaald.. Er zijn een aantal zonden waar een leider voor kan vallen macht, hoogmoed, geld, vrouwen. De eerste 3 zijn waar hij helaas voor gevallen is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben het met de vorige spreker eens. Van de Weerd duld geen enkele inmenging, Hij verwacht dat de actieve gelovigen hard werken voor het geld dat hij verdient. En iets anders willen, dat is uit den boze. Dan moet je weg. Ik ben blij dat mensen er zo langzamerhand achter komen waar het in de Basis werkelijk om gaat. Geld en macht.
  Y. v. S.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Of De Basis op zijn retour is, weet ik niet. Wel is er een enorm verloop van mensen. Heel vaak gaan mensen die al langer bij de Basis zijn, weer weg, vooral omdat ze zich niet in hun geloof kunnen verdiepen. Zo ging het bij ons ook. De heer v.d. Weerd voelt niets voor verdiepen of het groeien naar een echte gemeente. Zijn voorkeur is dat er zoveel mogelijk mensen komen, of ze nu daadwerkelijk geloven, of er alleen maar komen voor de show. Dat levert blijkbaar meer geld op.

  E.R.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo,

  Ik kreeg afgelopen vakantie de jaarstukken van de Basis in handen. Volgens mij blijkt hieruit wel degelijk een band tussen vd Weerd en zijn bvs. Hoe kan ik die op uw blogsite uploaden ?

  Vriendelijke groeten,

  Ferry (fam.ruijsenaar@hotmail.com)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De Basis is niet op zijn retour, maar bezig met zijn einde. Vriendjespolitiek en bezitterig leiderschap zijn hiervan de oorzaak. Voor v.d.Weerd moet het niet vreemd zijn dat er weer eens een ernstig conflict is. Zijn loopbaan kent alleen maar van zulke conflicten. Zijn alleenheerschappij geeft slechts fricties tussen hem en "zijn"gelovigen. Het mag alleen gaan zoals P. v.d. Weerd het wil. Nu het allemaal uitgaat als een nachtkaars zal v.df.Weerd beseffen dat hijzelf de verkeerde man op de verkeerde plaats is. Hij zal handenwrijvend denken, ik heb er goed aan verdiend, evenals zijn familie en vriendjes die er leuke baantjes, reisjes etc etc aan hebben overgehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bah, Bah en nog eens Bah,waar hebben jullie deze nare geleerd? bij de Basis?
   ik ben net 1 x geweest,en voelde me omgeven met een warme deken,vanwaar nu die haat?
   vast niet van onze Vader hierboven,bah en nog eens Bah!!
   Gooi maar weer es roet in het eten van mensen die er een thuis vinden bij de Basis.

   Verwijderen
 7. Gabriel Gelderland20 februari 2012 om 15:13

  Ik ben laatst al gast (eind januari 2012), bij de Basis geweest en heb totaal niets gemerkt dat de basis op zijn retour is, zelf integendeel.. Verder heeft P. van de Weerd. aan een ieder eind 2011 een brief gestuurd met excuus voor zijn handelen en dat mag ook wel eens worden gezegd. Het boek "manipulatie in de kerk" of zoiets hem heeft aangeraakt. Mijn dochter, die ergens komt, heeft deze brief of mail ook gekregen. Verder verdient hij niets aan de kerk, maar geeft zelf financieel ook niet weinig, en verdient goed met zijn eigen bedrijven, dus hij is totaal niet afhankelijk van de Basis. Ik vind het prima daar om af en toe eens aan te gaan, en zeker aan te bevelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste Gabriel,

  De brief die je als voorbeeld aanhaalt bevestigd de werkwijze van van de Weerd. Controle en grip houden op de situatie en je eigen wetten maken. Als je beseft dat je handel en wandel bij velen schade heeft veroorzaakt dan schijft je geen brief met excuus. Je maakt een afspraak om oog en oog in een gesprek vergeving te vragen. Dat is wat de Bijbel leert. In het boek van hem zo gezegd geraakt heeft, wordt deze weg ook omschreven en niet een briefje met excuus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn waarschijnlijk gesprekken geweest maar om een paar honderd mensen persoonlijk te spreken gaat te ver.
   Soomigen komen in ander kerken hebben daar met dezelfde pdingen te maken. We moeten ook niet van een mug een olifant maken.

   Verwijderen
 9. hallo,
  wat de meeste mensen hier melden is echt verleden tijd.
  Ik kom al vier en half jaar in de basis. Ik heb dan ook alles meegemaakt, maar nu sinds een tijd gaat het goed en hebben meerdere mensen inspraak in hoe het in de kerk moet gaan. Meneer van der Weerd is is ook zeker niet meer altijd op de voorgrond te zijn en in bepaalde diensten zelfs, zo goed als niet aanwezig. Ik ebn mij zeker bewust van de dingen die er gaande waren, maar dat is niet meer zo. Het is een goede plek met aardige mensen waar je op je eigen manier God kan aanbidden. Mensen op deze site hebben het ook over het applaudiseren aan het einde van de diensten. Wij applaudiseren niet voor meneer van der Weerd, maar voor God. Hij staat centraal. Mensen maken fouten, die fouten heeft hij bekend gemaakt. Het is nu in iedergeval een vrolijke kerk met moderne muziek en waar God en Jezus centraal staan!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jammer dat alle mensen hierboven met negatieve reacties zo teleurgesteld, verdrietig en haatdragend zijn. Allemaal kenmerken van de satan.. Als alles al waar zou zijn dan zou je zijn gebleven en niet weglopen.. Dat is altijd het makkelijkst!! Deze mensen lopen altijd en overal weg omdat ze altijd en overal tegen dingen aanlopen, het niet eens zijn en dan maar weer weglopen.. Ik hoop en bidt dat jullie ergens een plek vinden en de liefde van God ervaren zoals ik en vele anderen ervaren in de basis. Vele mensen komen hier en ervaren de liefde van God, de warmte en de uitgestrekte hand van Hem en van mensen die Hem dienen. Ik wens jullie Zijn zegen en hoop dat jullie net als Peter durven om je nederig op te stellen en kwetsbaar te zijn om om vergeving te vragen wanneer je misschien iemand hebt gekwetst! Want zijn jullie dan de perfecte christenen? Op deze manier help je ook niet om niet christenen te beteiken met Gods woord!
  Gods zegen en een liefevolle groet voor een ieder!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat hier allemaal staat doet me wel denken. Ik ben afgelopen zondag met mijn vrouw naar die kerk geweest. Ik heb kunnen constateren dat van "teruugloop" geen sprake is, althans, het was er best vol. Gek dat je tijdens de dienst een lekker kopje koffie kunt drinken, dat hadden wij nog nooit meegemaakt. Het is een modern ogende kerk, maar de boodschap is gewoon oud. Op internet heb ik even gezocht en het blijkt een vrije baptistengemeente te zijn. Dat is een gemeente die geloofd dat als je niet bij je doop bent ondergedompeld, het fout met je afloopt (grapje). Maar goed, modern ogen is 1, maar de boodschap van die meneer Weert was wel heel erg behoudend en ouderwets. De muziek was verder subliem, maar toch, ik hou ook wel van die ouderwts, gewoon gezongen liedjes, zonder de poespas van een prof. voorstelling. Gelukkig konden we soms zelf meezingen.. God vind het vast leuker als de mensen zelf blij zingen

  Adriaan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ben ik helemaal met je eens,samen zingen geeft ook een samen gevoel,en dat vindt ik ook te weinig nu,zou graag wat meer samen willen zingen,anders is het alsof je naar een soort festival of zoiets zit te kijken hoe mooi er voor God en de mensen wordt gezongen,nee meer samenzang doet sterker samen zijn weergeven.

   Verwijderen
  2. Waarom zou je niet gewoon mee kunnen zingen, ook al is de muziek/band goed? Begraaf de talenten, ook van een ander, niet! Gods zegen.
   - Ruben

   Verwijderen
 12. Nog even wat anders. Die meneer Weerd heeft die kerk zelf opgericht. In het Friese Dagblad van 9 kuni 2010 zegt hij:

  "Peter van der Weerd, nu nog directeur van een lichtbedrijf en bezig met een overstap naar het ambt als voorganger, wees op het feit dat binnen een gemeente vaak ,,mensen op de verkeerde plek zitten.’’ Wil je een slagvaardige gemeente zijn, dan betekent dat dat gemeenteleden op basis van hun gaven worden ingezet. Een voorganger moet veel eerder met een persoon die op de verkeerde plek zit ,,een slecht-nieuwsgesprek voeren"

  Ik vraag me af hoeveel "slecht nieuwsgesprekken meneer Weerd heeft gevoerd in al die jaren

  Weer Adriaan

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wie zonder zonde is werpe de eerste steen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik kom al jaren 1 x maand in de basis. Het gaat schijnbaar goed, en je wordt er niet lastig gevallen. Ik weet wel of als je 1 leider hebt of 10 leiders, problemen hou je altijd want we zijn allemaal anders en dat komt soms naar voren. Geen probleem, ik vind het dat deze kerk zeer goed funtioneerd en geen verschil of je wel of geen lid bent. Verder heb ik de indruk dat degroei er niet uit is, maar juist in tegendeel, het groeit.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het is jammer dat de informatie die hier geschetst wordt niet bepaald klopt.

  Ik vind kritisch geloven prima en daar is niets mis mee!

  Maar wat hier gebeurd heeft niets maar dan ook niets met kritisch geloven te maken.
  Het lijkt meer op een heksenjacht.

  De onderwerpen die er gepreekt worden, zijn allemaal terug te vinden op de website (www.basis.cc).

  Wellicht is het een idee, om als je kritisch uit, de bronnen te raadplegen.

  Verder is het erg makkelijk anoniem ....


  Arjen Jilsink

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik denk zelf na en ben kritisch, en zie anders dan wat er boven staat dat de Basis niet op retour is, maar juist andersom.

  BeantwoordenVerwijderen