Hoeveel mensen keken vóór u

zaterdag, maart 26, 2011

Fictieboeken

Fictieboeken big bussiness


Uit Ref. Dagblad (18-03-11)

APELDOORN – Fictie of non-fictie, dat doet er niet toe. Als het boek maar gaat over de eindtijd. De ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de ramp in Japan jagen de verkoop van boeken over het naderend wereldeinde aan. „Armageddon is goed voor de handel.”

De Amerikaanse uitgave van de serie ”De laatste bazuin” van Tim LaHaye dreigde al richting de ramsj te gaan. Dat kon ook wel. Wereldwijd zijn al 65 miljoen exemplaren van deze dertiendelige serie over de eindtijd verkocht. Schrijver en uitgever kunnen dus tevreden zijn.
In verband met de omwenteling in de Arabische en de Noord-Afrikaanse wereld heeft Tyndale House in Chicago in allerijl de verkoop van de restanten aan een boekenstunter afgeblazen. Er valt weer geld te verdienen aan ”De laatste bazuin”. Een herdruk van 20.000 boeken wordt overwogen.
„Boeken over de eindtijd zijn nu big business”, zegt Rick Muskin van uitgeverij Tyndale House. In het fictieverhaal van Tim LaHaye komt zowel de eindstrijd als de wederkomst uitgebreid aan de orde. „Nu de veranderingen in de Arabische wereld elkaar zo snel opvolgen en de positie van het volk Israël steeds moeilijker wordt, groeit het besef dat de wederkomst van Jezus Christus heel dichtbij is. Vandaar die belangstelling voor deze boeken over het laatste der dagen.”
Niet alleen lectuur over het aanstaande wereldeinde, ook over de islam als de antichrist, over de gevaren van het moslimgeloof en analyses van de politieke situatie in het Midden-Oosten liggen momenteel goed in de markt. „Opvallend is dat veel evangelicals vooral belangstelling hebben voor de ontwikkelingen in het Midden-Oosten”, zegt de anglicist en schrijver Daniel Wojcik van de universiteit van Oregon. „Natuurlijk vinden deze mensen de ramp in Japan verschrikkelijk. Maar voor veel evangelicale christenen in Amerika blijft Jeruzalem het middelpunt van de wereld. Voor hen is bepalend voor de wereldgeschiedenis hetgeen er met de Joden gebeurt.”
Wojcik noemt die aandacht voor de wederkomst niet uniek. Ook na de aanslagen van 11 september 2001 en na de bankencrisis van enkele jaren geleden was er een plotselinge piek in de verkoopcijfers van apocalyptische lectuur. De prediker John Hagee uit Austin (Texas) bracht naar aanleiding van de crash in de financiële wereld een cd uit met de titel ”Het financiële Armageddon” op de markt. „Zijn boodschap was heel duidelijk: de ineenstorting van de geldmarkten is een teken van het naderend wereldeinde”, zegt Wojcik. „Zo zijn er enkele jaren daarvoor meters boeken verschenen over de terreuraanslagen als voorboden van Christus’ komst.”
Zelf doet Wojcik al jaren onderzoek naar de beleving van de eindtijdverwachting bij christenen. Hij noemt het opvallend dat in 1989, toen de communistische wereld ineenstortte, beduidend minder boeken over het wereldeinde op de markt kwamen dan nu. „Ook toen beleefden we historische tijden. De Koude Oorlog was plotseling voorbij. Maar het epicentrum van die politieke aardverschuiving was niet Jeruzalem. Die stad komt nu veel meer in beeld.”
Ook allerlei studiemateriaal over de apocalyptische Bijbelgedeelten vindt momenteel gretig aftrek. „Dat is natuurlijk eindeloos”, zegt een woordvoerder van het Billy Graham Center. „Iedere theoloog heeft zijn eigen opvatting en methode.” Dat leidt soms tot opvallende dingen. Zo ontwierp een voorganger uit Houston een studiepakket voor de laatste honderd dagen van de wereld. Dagelijkse opdracht aan de gebruiker: Knip de belangrijkste krantenkoppen uit en plak ze bij de Bijbeltekst die het best daarbij past. De bedoeling is dat de krantenlezer gaat ontdekken dat het nieuws van de dag al in de Bijbel is voorzegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten